03 September 2007

Fest i Landsbyen

Så blev det August, og dermed oprinder en af de største begivenheder i landsbyen, nemlig vores Romeria. Romeria går i enkelthed ud på at landsbyen fejre vore helgen. Alle byer med respekt er tilknyttet en helgen.....vores er San Roque, som fejres den sidste week-end i August.

Jeg var på forhånd blevet advaret om at det kunne udvikle sig, så jeg havde taget fri mandag og tirsdag. Festen starter fredag aften, med at folk samles på vores lille landsby torv (ved kirken). Her er der opstillet en scene, samt bar, boder osv. Her samles man så for at tage en drink, møde naboer og planlægge week-enden. Kl. ca. 21:00 tager alle hjem for at spise og skifte til national dragt, hvorefter alle mødes igen kl. 23:00, og så begynder festen med levende musik og dans. Jeg daffede hjemaf kl. ca. 04:00.


Lørdag
Dagen er til afslapning, for lørdag er den største fest aften. Alle naboer fra de omkringliggende landsbyer kommer på besøg om aftenen for at fejre vores helgen. Aftenen begynder med at at helgen (som er afbilled igennem en dukke der står i kirken) bliver taget ud af kirken, og derefter med hornmusik bliver gået rundt i hele landsbyen, og ved hver hus følger beboerne med. Så hvad der starter som et lille optog, udvikler sig til hele landsbyen. Alt dette sker kl. 21:00, og helgen vender tilbage til vores kirke kl. ca. 22:30, hvor hele optoget bliver afsluttet med et kæmpe fyrværkeri.....og så bliver festen startet. Musik, dans, drinks og snak til kl. 05:00 hvor jeg gik hjem.Søndag
Blev vækket kl. 11:00, da vi skulle pynte og klargøre vognen. Vores vogn er en traktor med anhænger der bliver trukket igennem byen, og "vores" er de ca. 10 huse der ligger omkring mit hus, så det kan nærmest betegnes som vores "bydel". Traktoren blev pyntet med palmeblade og på laddet blev der bygget en grill.Laddet vil så blive fyldt med kartofler, brød, sovs, fisk og korteletter som bliver grillet.....og ej at forglemme, ca. 200 liter vin. Jeg selv og 3 andre er med på vognen, hvor vi så uddeler mad og vin til dem der vil have. En gammel tradition med at de der har, giver til dem der har brug for.Jeg selv havde ansvaret for at grille kødet, og med en bragende sol og 32 grader, røg der noget vin ned mellem kl. 13:00 og 18:00 hvor optoget sluttede. Vi var alle i nationaldragter, som er meget varme at have på.
Efter optoget, som slutter ved torvet, fortsætter festen med levende musik. Dampede hjemad kl. 03:00.

Mandag
Gudskelov havde jeg taget fri, som 40 årig følte jeg mig en smule kvæstet, og brugte det meste af dagen i sengen.
Mandagen er også den sidste dag for festen. Traditionen tro, bliver den sluttet af på en mandag. Grunden til det, er at den sidste festdag skal være for alle de lokale, uden "indblanding" af gæster fra de andre byer. De er naturligvis velkomne, men da de skal arbejde dagen efter, er det meget begrænset hvad der kommer "udefra".
Aftenen er fyldt med underholdning på pladsen, og mændene starter kl. ca. 21:00 på den lokale bar, mens børn og koner nyder underholdningen på pladsen. Kl. ca. 00:00 støder vi mænd os så til resten af familien. Fester slutter kl. ca. 02:00, hvor børn, koner og ældre går hjem.
Alle andre fortsætter på baren. Her blev jeg så introduceret for en gammel tradition; at stjæle høns!!!!! Om natten løber vi rundt i de forskellige hønse huse og "stjæler" høns.......absurt, mærkelig og rivende underholdende. Hvad der skete med hønsene, efter at de var blevet fanget (og aflivet) var jeg ikke helt sikker på.

Tirsdag
Tirsdag middag mødtes alle (koner, børn og mænd) foran den lokale bar. Her kunne der så købes forfriskninger, mens at der blev serveret hønsekødssuppe.......ja i har gættet det.....det var hønsene fra igår. Nogle af naboerne havde set at der manglede en høne, men at det altid kommer som en overraskning for nogele, til STOR morskab for resten af landsbyen.

Alt i alt en kæmpe oplevelse, som jeg glæder mig til at gentage næste år.

2 comments:

Bea said...

Hola Hans.... ¿que pasa nadie te manda comentarios?, pues te los mando yo.......estas super canario y super adaptado en tu pueblo.... ele tienes que cambiar el nombre a tu blog, se debe de llamar Chiguergue-Denmark!!!!
Muchos besos, a que me vas a echar mucho de menos..???? bueno, solo un poquito.......

Cedar said...

Gracias Bea, tu es la mejor